Recensies op De Kier

Het boek pakt een actueel thema op en werkt dat op knappe, subtiele wijze uit. Waarbij de genoemde personages geen zwart-wit-types zijn geworden, maar ieder voor zich hun eigen diepgang hebben gekregen. We maken daardoor kennis met een aantal vrouwen die ieder op hun manier heel sterk en inspirerend zijn.
Dick Gebuys - auteur en dichter

 

De Kier is een roman waarin de wereld van onzichtbare vrouwen aan het licht komt
De wereld van Kaat

 

Singh voert de lezer door een meeslepend relaas
Hindorama

 

Voor iedereen die een inkijk wil in grote stadskwesties
Hebban

 

Krachtige roman
Boekhandel van Gennep

 

Een maatschappelijk relevant en prachtig geschreven stuk proza
 Boekenkrant

 

Wat een prachtig boek heb je geschreven! Ontroerend, meeslepend, spannend. Mooi ook hoe de verschillende personages ieder een volstrekt geloofwaardige eigen persoonlijkheid hebben met bijbehorende gedachtewereld en taalgebruik.

Diana Tjin-A Cheong - auteur
 

Ik werd gegrepen en glipte “De Kier” binnen. Ik werd een personage en beleefde het verhaal. Dankjewel voor het schrijven van een roman waarvan jezelf aangeeft dat het gaat over de kracht van vrouwen, de stille heldinnen, de verborgen vrouwen en vooral de overlevers. Prachtig geschreven! Ik hoop dat het veel gelezen zal worden. Een boek die maatschappelijk vraagstukken draagt en die je door een verhaal voelbaar en begrijpbaar hebt gemaakt en verder brengt.

Oetra Gopal - wethouder
 

Wanneer je het boek opent en begint te lezen, kun je niet anders dan doorgaan. Het is een super spannend verhaal over een vrouw als jij en ik.

Is niet iedere vrouw een (verborgen)heldin? Heeft niet iedere vrouw een buurvrouw, collega of nichtje met een verborgen verhaal? Een schrijnend verhaal. Of ben jij zelf, (semi-geslaagde vrouw), misschien degene met dit verborgen verhaal? Lezen! Deze mooie, niet alledaagse roman. Over sterke vrouwen, politiek, empathie, tolerantie én (ongezonde) tradities.

Nienke Gielen – schrijfster

 

Helaas Shantie…ik heb je boek al uit! Ik heb er zo van genoten, de verhalen hielden mij bezig. Elk uniek en anders…het verhaal van Asha raakte mij het meest. Vrouwenrechten waar ik als burger voor een andere burger keihard voor wil werken. Het mooiste van alles, jij hebt er drie jaren over gedaan om dit fantastische mooie boek te schrijven en ik heb het in drie dagen versleten – het smaakt naar meer!

Charischa Gayadien – freelance columnist

 

Ik heb je boek al uit. De laatste 100 blz heb ik afgelopen zaterdag in de wachtrijen in de Efteling gelezen. Zeer dankbaar ben dat je dit verhaal op deze manier hebt opgetekend.

Sacha Bakker – Founding Member Soul.com Nederland

 

 Dit boek gaat over alledaagse Rotterdamse vrouwen die superhelden blijken te zijn. Je ontmoet ze in een eenvoudige omgeving. Daarom gaat dit boek bijvoorbeeld over taallessen in de Tarwewijk, het Huis van de Wijk in Delfshaven, kleurrijke kleding winkels en toko’s in de Middellandstraat. Je wordt meegenomen in andere buurtcentra waar de ene vrouw voor de andere een zus of een moeder wordt. Het gaat over het leven van verborgen vrouwen die Rotterdam niet anders kunnen zien dan door een kleine kier, en geen ander doel in het leven hebben dan voor hun man een goede echtgenoot te zijn.

Camille Pissarro

 

Verder biedt deze roman een inkijk in het dagelijkse werk van de ambtenaren die vanuit Stadhuis, Stadstimmerhuis en uit De Rotterdam op de Wilhelminapier hun bijdrage leveren aan onze stad. Een boek dat het zeer waard is om gelezen te worden. Ontmoet Asha en lees over De Kier waardoor zij de wereld ziet. Verder mijn favoriete personage Soni, liever: Super-Soni.

Boekhandel Van Rietschoten


Toen ik dit boek voor het eerst in handen had, veronderstelde ik dat het 'de kier' aanduidde waardoorheen wij in het Stadhuis van Rotterdam konden binnengluren naar de dingen die daar onder het oppervlak gebeuren. En in zekere zin zit die betekenis wel in de titel maar uiteindelijk betekent die veel meer!

Ik zat ooit met Max Dendermonde in de auto, op de parkeerplaats bij In Gen Thun in Welten (Heerlen), waar wij net bij Henk Dirx gegeten hadden. We spraken over literatuur, schrijvers, personages in boeken, in zijn boeken. "Dick," zei Max toen, "ieder huis heeft zijn geheim, daar moet je naar zoeken!"

Als ik door een winkelcentrum als dat van het Zuidplein loop, maar ook door de Koopgoot en de mensen langs mij zie lopen, denk ik daar zeker na dit boek van Shantie Singh aan terug. Er gebeurt achter de voordeur van heel wat van die mensen veel dat we niet weten. Dat we in eerste instantie misschien ook liever niet willen weten, maar wat we uiteindelijk wel zouden moeten weten, wil het in onze samenleving goed gaan met de mensen die er samen willen leven. Geheimen, waar we dus wel naar moeten zoeken.

Uma, Asha en haar dochter Soni, Rosie, maar ook Sid en Reza, ze hebben allemaal in zekere zin hun geheim. En de schrijfster voert ons op subtiele wijze in elk van die geheimen binnen. De werkelijkheid die we achter sommige voordeuren ontdekken is schokkend, in strijd met alle menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid. Maar daarom moet zij wel ontdekt worden door de personages uit het boek en door ons als lezers.

Het boek pakt een actueel thema op en werkt dat op knappe, subtiele wijze uit. Waarbij de genoemde personages geen zwart-wit-types zijn geworden, maar ieder voor zich hun eigen diepgang hebben gekregen. We maken daardoor kennis met een aantal vrouwen die ieder op hun manier heel sterk en inspirerend zijn.

Leuk is ook de rode draad van een soort Rotterdamse Banksy, die zijn tekeningen gebaseerd op de actualiteit van de gebeurtenissen in de stad komt hangen. Het enige puntje van kritiek is misschien, dat ik mij de echte inhoud van die tekeningen niet goed voor ogen getoverd krijg.

Een mooi boek om te lezen. Een boek dat ons ook wakker schudt, omdat helaas het licht voor heel wat thuissituaties in de maatschappij vol diversiteit op oranje staat, door de culturele botsingen en de snel veranderende tijd. En dat geldt zeker voor een grote stad, waarin de ene manier van leven de andere niet volledig buiten de deur kan houden.

Desalniettemin... die kier in het Stadhuis blijft ook... want natuurlijk ben ik ernaar nieuwsgierig, of er nu echt in het Stadhuis aan de Coolsingel kamertjes zijn voor geheime tête-à-têtes...

Dick Gebuys – auteur en dichter

 

Ik heb je boek bijna uit. Mooi geschreven, leest lekker weg. Ondanks het wat gecompliceerde thema. Herkenbaar voor veel vrouwen en voor anderen geeft het een veelal reële inkijk in het dagelijkse leven van toch nog veel vrouwen, in het bijzonder zij met een migratie achtergrond. Heel boeiend hoor, heb 't straks dus. In 2 dagen uit, nb in de vakantie! Een prachtig boek van een prachtige auteur.

Rohina Raghoebier

 

Je boek in korte tijd uitgelezen. Boeiend, herkenbaar en mooi!

Debbie Maas – bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond

 

Kostbare bijdrage aan het ‘belichten’ van vele levens in de schaduw.

Roos Dael – teamlid team Organisatieontwikkeling bij Ministerie van BZK

 

Gekocht en in één dag uitgelezen. Een sterk verhaal wat me tot in mijn ziel raakt! Het laat me anders kijken naar de onzichtbare mensen om me heen.

Cathy al Bazi – senior medewerker Analyse en Proces Gemeente Amersfoort

 

Vervolg lezersreacties:
 

Boek in één adem uit tijdens weekje kamperen. Interessante inkijk in het krachtenveld van goedwillende (gemeentelijke) organisaties, dubbele agenda’s. Maar bovenal hoe de beklemmende wereld van ‘verborgen’ vrouwen eruitziet en de impact die dit heeft op hun leven en dat van hun naasten

Huub Brinkhof – Organisatieadviseur

 

“Een prachtig boek over verborgen vrouwen, heldinnen, kunst, Rotterdam, gemeentepolitiek, de tram, hulp zoeken en elkaar vinden.”

Geisje van der Linden

 

Wat mij betreft is zij de nieuwe stem in de Nederlandse literaire wereld: Shantie Singh met haar indrukwekkende roman 'De Kier' (Uitgeverij De Geus). Een ontroerend verhaal over helaas nog steeds zeer actuele thema's: vrouwenrechten, verwerpelijke culturele 'gewoontes' en de politieke en bestuurlijke reacties hierop. Een boek voor iedereen die oog heeft voor onze samenleving.

Dorine Holman – literair agent

 

Maartje en Lotje – redactie Nooit meer slapen VPRO

-        Indrukwekkend

-        Superspannend

-        Zit heel knap in elkaar

 

Mahesvari Autar – Founder Desi Yup

Hi Shantie,

Allereerst van harte gefeliciteerd met de publicatie van nóg een prachtig boek. 

Het is een bijzondere prestatie en ik bewonder jouw doorzettingsvermogen als Rotterdamse schrijfster met Hindoestaanse roots. Het is hartstikke mooi om te zien dat je ook positieve media aandacht kunt krijgen als Nederlandse migrant. Je bent het bewijs dat ook vrouwen met een migratie-achtergrond het kunnen maken in Nederland. Ja, het gaat gepaard met héél hard werken, maar waar een wil is, is een weg. En dat laat jij zien! 

Dus nogmaals geweldig dat jij zo mooi zichtbaar bent als vrouw, schrijfster, Rotterdamse en Hindoestaanse! 

Hartelijke groet,

Mahesvari 

 

BOL.COM – 5 keer 5 sterren *****
 

Willem van der Voet - advocaat slachtofferrecht

Elke zichzelf respecterende hulpverlener die zich bezighoudt met de problematiek van huiselijk geweld zou de roman De Kier van Shantie Singh moeten lezen. De roman gaat onder je huid zitten en helpt je op een andere manier naar de mensen en de problematiek te kijken. Veel slachtoffers zien werkelijk alles slechts door ‘een kier’. Bovendien is de roman een ode aan Rotterdam.

 

Indra Gharbharan - senior Beleidsadviseur WMO Sociaal Domein

Het boek zet je aan het denken, niet alleen over hoe we als professional omgaan met kwetsbare onzichtbare vrouwen, maar ook hoe we als samenleving het laten gebeuren. Ja, stille-, superhelden die zich dagelijks inzetten voor deze vrouwen moeten we zeker koesteren en op handen dragen!

 

 Ongewoon boek dat toch bij velen in de smaak zal vallen (verwacht ik)

JosephAnton,  19 juli 2020 - Ik raad dit product aan - Verrassend

Lastig om precies te zeggen wat voor een boek het is. Zoals de schrijver zegt niet in een hokje te passen geldt dat ook voor dit boek. Het verhaal is één geheel maar belicht meerdere facetten: Er is een politiek bestuurlijke invalshoek waarbij je als lezer een kijkje in de keuken krijgt van een gemeente ambtelijke organisatie. Er komt liefde en passie in voor. Er zijn meerdere verhaallijnen waarin ‘voldoen aan verwachtingen’ en eergerelateerd problematiek aan de orde komen. Maar verwacht geen beschrijvingen al la “een klein leven”. Toch, of misschien wel juist daardoor, is het een aangrijpend en bij vlagen zeer beklemmend boek. Fijn ook dat de moraal er niet zo dik bovenop ligt. Ik bedoel, ik snap dat het een belangrijk boek is dat misstanden onthult (er leven dus écht vrouwen ‘verborgen’ in Nederland) maar in the end is het gewoon een heerlijk boek dat lekker wegleest. De zinnen hebben een prettige cadans en er staan spitsvondige typeringen in zodat ook de taalliefhebbers aan hun trekken komen.

De combinatie van dit alles maakt dat ik dit boek gerust cadeau zou doen aan m’n nichtje dat op kamers gaat, maar ook aan een scheidend wethouder van onze gemeente in het volste vertrouwen dat ze er allebei van zullen genieten.


 Een kier in het leven van van een verborgen vrouw

Halima1985,  Rotterdam, 3 augustus 2020 - Ik raad dit product aan - Fantasierijk,  meeslepend verhaal, goede verhaallijn

De kier is een prachtig roman die je meteen meeneemt in de gevoeligheden en de complexiteit van het werken als ambtenaar met onderwerpen als huiselijk geweld en verborgen problematiek. En vooral de geïsoleerde verborgen vrouwen. Deze vrouwen die er nog altijd zijn maar die wij niet zien en weinig bereiken. De kier doet een kiertje open en laat je kennis hiermee maken. Het is zo krachtig en respectvol geschreven dat het niet anders kan dan je diep raken. Ook als je er geen kennis over hebt of er nooit over hebt gehoord.
Zo goed en krachtig hoe Shantie Singh het dilemma van Asha heeft gevangen in het boek. De kans krijgen om eruit te stappen maar het nog niet kunnen. Gewend geraakt en een geworden met de kier.
Maar ook verbeeldingskracht die ze gebruikt om te overleven neemt ons mee in haar wereld en haar superkrachten.

Het boek kun je niet wegleggen en is heel makkelijk weg te lezen. Zeker een aanrader voor jezelf of om cadeau te doen aan jou superhelden in het echte leven!

(C) Shantie Schrijft