Opiniestukken, artikelen en publicaties

Regelmatig schrijf ik columns, opiniestukken of artikelen voor o.a. Trouw, Volkskrant, Contras, joop, Wereldjournalisten en OHM Magazine. Bekijk een selectie van deze publicaties hieronder.

#

AD: Bijzondere boekpresentatie: ‘Helden’ uit boek van Shantie Singh staan op catwalk in schijnwerpers

Sander Sonnemans van het AD schrijft over de bijzondere boekpresentatie van 'Na de komma'.

#

Interview NieuwWij Over 'Na de komma'

“Als nazaten dragen wij verhalen van pijn in ons mee, maar ook verhalen vol kracht”

#

Boekpresentatie 'Na de komma'

Op zondagmiddag 23 juni presenteert Shantie Singh haar nieuwste boek 'Na de komma' op feestelijke wijze in Theater Zuidplein, Rotterdam.

#

Voorstelling Her (s)tories 12 januari, Theater aan het Spui!

In de voorstelling Her (s)tories ga ik samen met schrijvers, dichters en performers uit de Hindostaanse gemeenschap op zoek naar de verhalen van vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis. . Schrijvers, dichters en performers vertellen de verhalen van de pioniers, strijders en feministen van toen, ieder op hun eigen wijze. Deze verhalen vormen een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis, maar ontbreken in de geschiedenisboeken en daardoor ook in het collectieve geheugen. Deze voorstelling brengt daar verandering in.

#

Artikel De Kanttekening- Dekoloniseer je boekenkast!

Is de Nederlandse literaire canon te wit? Die vraag staat centraal in Dit is de canon, een boek gericht op het ‘dekoloniseren’ van je boekenkast. Schrijfster Shantie Singh introduceert dit oorspronkelijk Engelstalige boek in ons land. Ze vertelt aan de Kanttekening waarom het een onmisbare verrijking is om schrijvers van kleur aan je collectie toe te voegen.

#

Gastcollectie van Shantie in Bibliotheek Rotterdam!

De hele maand april is er een gastcollectie te zien van Shantie Singh in de Bibliotheek van Rotterdam. Voor verhalen van de stad deel ik over boeken en films die hebben geïnspireerd bij de zoektocht naar mijn (familie)geschiedenis.

#

Fixdit tournee verlengd!

Vorig jaar verscheen ons manifest “Optimistische Woede - fix het seksisme in de literatuur” en gingen we met ons feministisch schrijfcollectief fixditnu op tournee in Nederland en België. Wegens succes is onze tournee verlengd

#

Fixdit podcast over Bea Vianen.

Nieuwe Fixdit-podcast over niemand minder dan romancier en dichter Bea Vianen. Rijst met badjie, pommerak, sappotille, manje. Het taalgebruik van Bea Vianen is geen ABN, het is een Nederlands dat herkenbaar is voor Surinamers, er klinkt Sarnami in door, het Surinaams Hindostaans, voor mij een feest van herkenning. Ook kwiekwie komt voor in haar debuutroman, het beroemde visgerecht dat ik leerde kennen als klein meisje op familiebezoek in Suriname.”

#

Kort verhaal 'De Tijdlus' gepubliceerd in verhalenbundel De Komeet

Voor de verhalenbundel De Komeet schreef ik een kort verhaal in het genre speculatieve fictie. Mijn verhaal 'de tijdlus' is geschreven vanuit mijn passie voor vrouwenrechten en ontwikkelingen in de samenleving waar ik me boos over maak: : geweld tegen vrouwen en hoe we het als samenleving nog niet goed genoeg voor elkaar krijgen om dit te veranderen.

#

Seksisme in de literatuur - interview voor podcast Damn Honey

Ik werd geïnterviewd voor de podcast van het platform Damn Honey. Ik praat samen met Jannah Loontjens over de huidige stand van vrouwelijke schrijvers in de literatuur. Beluister de podcast!

#

Te gast NPOradio over Fixdit

Samen met Fleur Speet was ik te gast bij NPO radio om te spreken over Fixdit, het collectief en meer.

#

Interview Vers Beton - Seksisme in de literaire wereld is voor iedereen een beperking

Ik werd geïnterviewd, samen met Fixdit-collega Sanneke van Hassel, voor Vers Beton. Over Fixdit, het manifest en onze eigen ervaringen.

#

Artikel NieuwWij - Het geluid van de strijdende underdog

Voor NieuwWij schreef ik het opiniestuk 'Het geluid van de strijdende underdog'. Ik zie de nood bij Ter Apel en pleit voor een nationale protest-rave

#

Artikel AD - ‘Omstanders kunnen voor vrouwen op straat de helden van alledag zijn, met onzichtbare capes’

OPINIEVolgens de Rotterdamse schrijver Shantie Singh is het voor vrouwen op straat nog altijd onveiliger dan voor mannen, maar gelukkig brengen omstanders daar verandering in: ‘Bedankt dat jij je uitsprak.’

#

Essay Anil Ramdas in Dat wij Zongen

Op de 10e editie van Caraïbische Letterendag vond de boekpresentatie plaats van 'Dat wij zongen'. Een boek dat helemaal gewijs is aan 'onze grote voorlopers'. Hiervoor heb ik een essay geschreven over Anil Ramdas. Lees hier meer.

#

Shantie on tour met Fixdit!

Samen met elf andere vrouwelijke schrijvers strijd ik voor verandering in de literaire wereld. Wij organiseren een grote tour, ontdek hier de data!

#

Shantie aanwezig op Boekenbal!

Ik ben dit jaar naar het beroemde/beruchte Boekenbal geweest! Met toffe foto’s op de rode loper in de Escape Amsterdam, samen met andere auteurs Christine Otten, Sanneke van Hassel en Vamba Sheriff.

#

Nooit onzichtbaar, voor wie echt kijkt

Hoog tijd voor een nieuw verhaal over de Hindostaans-Surinaamse gemeenschap. Lees hier mijn opiniestuk in het NRC Handelsblad.

#

Essay Kracht van de Verborgen Vrouw - De Gids

Lees hier mijn essay over de kracht van de verborgen vrouw voor het prominente literaire tijdschrift De Gids!

#

De Volmaakte Feminist - Artikel AD

Er verscheen een persoonlijk interview in het Algemeen Dagblad met als titel: De Volmaakte Feminist! Lees het interview hier!

#

Spreker bij conferentie Intiem Terreur in De Doelen Rotterdam

Afgelopen juni ‘22 mocht ik spreken tijdens een hele leerzame internationale conferentie over intiem terreur (Conference Intimate Terror) in De Doelen georganiseerd door het European Family Justice Center Alliance en gehost door mijn eigen stad Rotterdam. Bekijk hier de foto's en lees een stuk uit mijn verhaal!

#

Voorstelling Huis en Geweld

Afgelopen 17 juni was ik onderdeel van een bijzonder en belangrijk event tijdens Writers Unlimited: de voorstelling 'Huis en Geweld'. Bekijk hier de foto's!

#

Dolle Kavita Portret - Leila Prnjavorac

Lees hier het interview met Dolle Kavita Leila Prnjavorac!

#

Opgenomen in het boek 'Zinvol Leven' van Fokke Obbema

Ik ben opgenomen in het nieuwste boek Zinvol Leven van Fokke Obbema! Lees hier meer.

#

Interview door Ingrid Glorie op Voertaal:

Bekijk hier het interview met Ingrid Glorie op Voertaal over Fixdit: een collectief van Nederlandse en Vlaamse schrijfsters dat genderongelijkheid in de letteren aan de kaak wil stellen en de canon wil uitbreiden met het werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

#

Column Gers - Orange The World Hillegersberg

Ik schrijf columns voor Gers Magazine. Lees hier mijn column 'Spiegel van de Stad'.

#

Column De Kanttekening - Oranje gloed door Nederland

Afgelopen vrijdag gebeurde er iets dat ik niet zag aankomen. Tijdens de massaal bekeken coronapersconferentie noemde premier Mark Rutte de ‘Orange the World’-campagne. Lees hier mijn gehele column uit de Kanttekening

#

Column De Kanttekening - De moed van Afghaanse vrouwen maakt mij simpelweg trots om mens te zijn

Na anderhalf jaar ben ik weer buiten de landsgrenzen. De setting is idyllisch en sprookjesachtig: een huwelijk op een eiland vlakbij Istanbul. De zon gaat langzaam onder, er klinkt heerlijke muziek en iedereen is prachtig gekleed. Er zijn gasten van over de hele wereld. Lees hier mijn gehele column in de Kanttekening

#

Column NieuwWij - Nooit onzichtbaar, voor wie echt kijkt

Lees hier de Column in Nieuwmij over Meskina. Shantie Singh ziet in nieuwe film de schakeringen van ook haar eigen werkelijkheid

#

Column Nieuwmij - Meskina – ‘mijn Nederland’ voor het eerst in film

Lees hier de Column in Nieuwmij over Meskina. Shantie Singh ziet in nieuwe film de schakeringen van ook haar eigen werkelijkheid

#

Column Gers - De waarde van de nacht

Ik schrijf columns voor Gers Magazine. Lees hier mijn column 'De Waarde van de Nacht'

#

Column De Kanttekening - Geen Simon, Hendrik, Anton, maar Soesma, Hayat, Alicia

What’s in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet’, verzuchtte Julia in Shakespeare’s beroemdste liefdestragedie Romeo en Julia. Als een roos anders zou heten, zou zij niet precies zo lekker ruiken? Lees hier mijn gehele column in de Kanttekening

#

Column De Kanttekening - Meertaligheid betekent meer zien

Ik zie mezelf als klein meisje in onze keuken in Almelo staan. Mijn moeder roert in verschillende pannen op het fornuis. Tussendoor wijst ze naar haar ogen, oren en mond. Lees hier de gehele column uit de Kanttekening.

#

Dolle Kavita portret Shalini Shines

Lees hier het interview met Dolle Kavita Shalini Shines!

#

Bekijk de theatrale lezing van De Kier

Speciaal voor de Haagse Vrouwendagen bewerkt Erna van den Berg (Het Nationale Theater) de roman De Kier van schrijver Shantie Singh. In de theaterversie staan drie vrouwen centraal. Deze wordt vooraf opgenomen en tijdens het online event met live voor- en nagesprek vertoond. De tekst wordt gelezen door vrouwen uit diverse gemeenschappen van Den Haag en onze actrice Mariana Aparicio Torres. Bekijk de theatrale lezing incl. voor - en nagesprek hier!

#

Publieke ruimte is ook eigendom van de vrouw

Lees hier mijn column voor De Volkskrant over de publieke ruimte en de vrouw. Ik pakte mijn koffer omdat ik een paar weken in Parijs zou verblijven. Mijn man was al eerder vooruit gereisd. Midden in de nacht belde hij me. Hij wandelde over straat en genoot >

#

Theaterbewerking van De Kier door het Nationaal Theater!

Het Nationaal Theater heeft voor Internationale Vrouwendag een theaterbewerking gemaakt van De Kier. Lees de details, en hoe je de voorstelling kunt bijwonen, hier!

#

Recensie De Kier - Rihana Jamaludin

Lees hier de recensie van Rihana Jamaludin van De Kier!

#

Te gast talkshow Via Cultura

Onlangs was ik te gast bij de talkshow Via Cultura waarin Gertjan Kleinpaste met mij over o.a. mijn boek De Kier. Bekijk het interview hier!

#

Dolle Kavita portret Maryem Mansouri

Lees hier het interview met Dolle Kavita Maryem Mansouri!

#

Recensie De Kier - Derya Yula

Lees hier de recensie van De Kier door Derya Yula.

#

Interview NieuwWij - 'Kwetsbaarheid kan heel verbindend zijn'

Verhalen transformeren het wij-zij gevoel naar een ‘wij-gevoel’, vindt Shantie Singh. Lees hier het interview door NieuwWij.

#

Te gast bij boekhandel Scheltema in Amsterdam: "Tussen zij en wij, wat literatuur betekent"

Ik was te gast bij Boekhandel Scheltema op 10 december 2020 waarbij Robert Haasnoot en ik spraken over het thema 'Zij en wij'.

#

Talkshow 'De Kier' - over huiselijk geweld, stille heldinnen en overlevers

In deze eerste aflevering gaat het om het belang van onze formele, maar vooral ook informele luisterende oren en betrokken ogen in de stad.

#

Column de Kanttekening - Bestrijd huiselijk geweld bij de bron: giftige mannelijkheid

Bij een bijeenkomst in Rotterdam over de aanpak van huiselijk geweld waren overwegend vrouwen aanwezig. Dicht op elkaar, de wereld met coronamaatregelen bestond nog niet. De enkele mannen in de zaal vielen op. Lees hier de rest van de column >

#

Shantie Singh over sterke vrouwen in Theater Concordia

Bekijk via livestream de literair-muzikale voorstelling over De Kier! Deze middag vertelt Shantie Singh over de onderwerpen in haar boek die helaas nog dagelijks aan de orde zijn in onze maatschappij en ze leest voor. De musici van Borboleta Music improviseren bij haar teksten.

#

Interview door Radio Rijnmond over het stoppen van geweld tegen vrouwen.

Ik werd geïnterviewd door Radio Rijnmond over de Orange The World campagne over het stoppen van geweld tegen vrouwen. Lees hier het artikel!

#

Shantie Singh nieuwe columnist bij de Kanttekening

Wauw! Ik ben nieuwe columnist bij de Kanttekening! Lees hier de gehele aankondiging.

#

Eerste Dolle Kavita portret

Lees hier het eerste Dolle Kavita portet van Santoecha Rangai. Zij is 26 jaar oud maar ondanks haar jonge leeftijd al een sterke, krachtige Dolle Kavita te noemen!

#

Interview Vers Beton - Shantie Singh zet de kier naar het leven van verborgen vrouwen wagenwijd open

Lees hier het interview 'Shantie Singh zet de kier naar het leven van verborgen vrouwen wagenwijd open' in Vers Beton

#

Interview Trouw - Juist de onterechte onzichtbaarheid van mijn ouders maakt me fel: je hoéft je niet weg te cijferen

Shantie Singh (Almelo, 1982), werkt als bestuurskundige in Rotterdam en debuteerde als schrijver in 2015 met ‘Vervoering’. Onlangs verscheen haar tweede boek ‘De kier’, waarin ze huiselijk geweld – ‘een veelkoppig, ontembaar monster’ – aan de kaak stelt. Lees het hier het hele interview met mij in Trouw.

#

Column Gers - Het leven is kleiner, maar ook dieper

Ik schrijf columns voor Gers Magazine. Lees hier mijn column 'Het leven is kleiner, maar ook dieper'.

#

Column Gers - Waar kan ik toehoorder zijn?

Ik schrijf columns voor Gers Magazine. Lees hier mijn column 'Waar kan ik toehoorder zijn?'

#

Column Gers - Spiegel van de Stad

Ik schrijf columns voor Gers Magazine. Lees hier mijn column 'Spiegel van de Stad'.

#

Een schaduw van zichzelf - Recensie en Interview Sharna.nl

Een schaduw van zichzelf,’ is een deel van een zin van Shantie Singh zelf: ‘Een vrouw met een opleiding en een flinke dosis assertiviteit kan thuis veranderen in een schaduw van zichzelf.’ Dit laat de schrijfster ook zien aan de hand van een geval dat zij van dichtbij heeft meegemaakt. Singh neemt ons in haar roman mee in het werk van Uma, een Surinaams-Hindostaanse gemeenteambtenaar, die hulp probeert te geven aan vrouwen die thuis verborgen worden gehouden. Lees hier de recensie en het interview!

#

Recensie De Kier - Hebban

Lees hier de recensie van Hebban over De Kier

#

Recensie De Kier - De Wereld van Kaat

Lees hier de recensie over De Kier van De Wereld van Kaat

#

Recensie De Kier - Boekenblog België

De kier is een mooi, confronterend verhaal over ‘verborgen vrouwen’ waarvan je nooit had gedacht dat het van de dag nog waarheid kan zijn. Duik in de wereld van ‘onzichtbare vrouwen’, en laat je van je sokken blazen. Lees de gehele recensie hier.

#

Artikel Hindorama - De Kier Shantie Singh

Recent verscheen de tweede roman, De Kier, van Shantie Singh (Shantie Jagmohansingh, Almelo, 1982). Hier een interview in Hindorama

#

Stadswerker - Collega? Uma ontdekt verborgen kracht

De jonge Rotterdamse ambtenaar Uma wil weggestopte levens lucht geven, en ontdekt zo de verborgen kracht van geïsoleerde vrouwen. Maar in levenden lijve kom je de bevlogen Uma niet tegen – wel in ‘De Kier’, de nieuwe roman van échte collega van de gemeente Shantie.

#

Nooit meer slapen - Podcast VPRO

Voor 'Nooit meer slapen' van de VPRO interviewde Lotje IJzermans mij waarin mijn nieuwe roman De Kier aan bod kwam. Luister hier naar de podcast.

#

Nieuwe boektrailer van roman De Kier!

De Kier is vooral een roman die gaat over de kracht van vrouwen. De stille heldinnen. De verborgen vrouwen. De overlevers. Het gaat over de verborgen pijn in de grote stad, over de kracht áchter het verborgen leed. Bekijk hier de nieuwe boektrailer!

#

AD - ‘Glambtenaar’schrijft roman over ‘stille heldinnen’ in de grote stad

Lees hier het artikel in het AD waarbij Nadia Mentzel mij interviewt naar aanleiding van mijn nieuwe roman De Kier en de boekpresentatie.

#

Eerste reacties op De Kier

Hierbij een overzicht van de recensies en reacties op mijn tweede roman De Kier

#

NRC: 'Je diploma is je eerste man, heel Surinaams'.

Lees het artikel over mij in het NRC. ‘Ik heb me altijd een buitenbeentje gevoeld. Op de basisschool in Almelo al, waar ik samen met mijn zusje een van de weinige meisjes met een kleurtje was. Lees meer >

#

Volkskrant - Alles wat we doen, begint met een verhaal

Het verhaal van haar familie voert over drie continenten. Het is een geschiedenis van overleven. Schrijver Shantie Singh kan niet zonder dat verhaal bestaan, vertelt ze, toch was dat verleden lange tijd voor haar verborgen.

#

Ode aan The Writer's Guide in Rotterdam door schrijfster Shantie Singh

Representatie in de wereld van de literatuur doet ertoe. Niet alleen in boeken zelf, maar ook in de schrijvers die we zien en horen op podia. Waarom? Om volop te beseffen dat ook jouw stem ertoe doet. Dat ook jouw stem genoeg waarde heeft om te worden gehoord, dat ook jouw boodschap of verhaal krachtig genoeg kan zijn om te landen in een boek. Dat zou niet voorbehouden moeten zijn aan ‘dominante groepen of stemmen’. In deze aflevering interview ik Silvana Sodde, de 'mater familias' van een plek waar Rotterdam trots op kan zijn: ‘The Writer’s Guide to the Galaxy'.

#

Essay 'Ontmasker de cultuur van online slutshaming'

Op veel Rotterdamse schoolpleinen is exposen – het verspreiden van intiem beeldmateriaal van anderen – de rauwe realiteit. We moeten samen het frame veranderen, stelt Shantie Singh. Lees hier het hele artikel

#

Shantie Singh - roman De Kier - Aflevering 5: De laatste loodjes voordat het naar de drukker gaat!

De laatste loodjes wegen echt het zwaarst! Helemaal bij het schrijven van een roman. Althans zo voelt het voor mij nu. In deze aflevering zien jullie hoe ik mezelf gek maak met de laatste ronde van het manuscript, want hierna gaat het ECHT naar de drukker. Ook denk ik samen met andere vrouwelijke vakgenoten van The Writer's Guide en boekhandel Van Gennep na over de vraag hoe de kansen van mannelijke en vrouwelijke schrijfsters zijn als het boek eenmaal in de winkels ligt. Verder droom ik uitbundig over de boekpresentatie. En ben ik vol zenuwen….want op 14 juli is het De Kier er toch echt!

#

Artikel AD: Vraag wat is jouw verhaal?

Opiniestuk in het AD met als titel "Vraag niet 'waar kom je vandaan?' maar 'wat is jouw verhaal?'

#

Ode aan de lokale boekhandel in tijden van Corona

1 op de 3 boekhandels in grote steden dreigt om te vallen in deze Corona-tijd. Mijn haren gingen ervan overeind staan toen ik dit nieuws las. Verhalen zijn wat mij betreft de brandstof van onze reis door het leven, waar we altijd in welke tijd dan ook naar snakken. In deze aflevering is de shoutout van schrijfster Shantie Singh voor de prachtige boekhandel Bosch&deJong in Katendrecht

#

RTV Rijnmond - Shantie Singh is niet in een hokje te stoppen

Iedere maandag- tot en met donderdagavond om 19:00 uur neemt Radio Rijnmond de tijd voor een bijzondere regiogenoot. Presentator Ruud de Boer spreekt maandagavond met Shantie Singh: schrijfster, theatermaaktster en activiste. Ze zet zich al jaren in voor de positie van de vrouw.

#

Trailer Dolle Kavita Stories

Speciaal op Internationale Vrouwendag 2020 lanceert schrijfster Shantie Singh deze speciale trailer voor de Dolle Kavita Stories! Wie zijn de Dolle Kavita’s? Lees hier meer.

#

Artikel Hïvan: Schrijfster en creatieve bestuurskundige Shantie Singh

Shantie Singh (37) is misschien wel één van de bekendste Hindoestaanse schrijfsters van Suriname en Nederland. Zij is geboren in de Twentse stad Almelo en groeide op in Alphen aan den Rijn. In haar vrije tijd danst deze fashionista graag (jazz dance, show ballet, bollywood en kathak – Indiaas klassiek), zit ze urenlang achter de laptop met gemberkoekjes of reist ze de wereld rond. In 2015 stond zij in de Kleurrijke Top 100 en regelmatig wordt zij gevraagd als spreker voor events. Shantie’s opiniestukken zijn gepubliceerd in o.a. Trouw, Volkskrant, Contrast, Joop, Wereldjournalisten en OHM magazine. Lees onderstaand interview met Shantie Singh

#

Vlog : roman De Kier - Onthulling van de Cover

Schrijven is magisch en als het lukt prachtig, maar het kan ook heel solitair zijn. Door het vloggen en jullie betrokkenheid voelt het creatieve proces bij deze roman heel anders. Ik besefte weer eens hoe waar de uitspraak is, dat het vooral om ‘de reis’ er naartoe gaat. Mijn kerstcadeau voor jullie is een speciale aflevering waarin ik het omslag van mijn volgende roman De Kier bekend maak! En in dit filmpje nog veel meer speciaals: het gaat over het schrijven (en het worstelen), de essentie van alles bij het maken van een boek.

#

Artikel AD - Rotterdamse RET-machinist redt kwijtgeraakte laptop met nieuwe roman

Onverwachts speelde ik een hoofdrol in een artikel van het AD: namelijk die van schrijfster die haar laptop met roman erin kwijt raakte. Uiteraard was er lichtelijk totale paniek. Hoe dit afloopt, lees je hier.

#

Vlog 2: roman De Kier - De tussenstand van de cover!

Er is flink gereageerd op deze oproep. Via de website, via youtube, facebook, instagram, twitter en whatsapp hebben jullie je voorkeur aangegeven! Veel dank daarvoor! Ik heb genoten van al jullie reacties. Vandaag presenteer ik aan jullie de tussenstand en deel ik een aantal van jullie mooiste, slimste, meest kunstzinnige of commerciële reacties.

#

Vlog 1: Roman De Kier - De cover

In deze vlog gaan we twee belangrijke dingen doen: nadenken over het omslag van het tweede boek samen met een belangrijke speler in de literaire wereld: de boekhandelaar. En daarna wil ik ook graag van jou weten welk omslag jij zou kiezen!

#

Welke omslag voor nieuwe roman 'de Kier'?

Binnenkort komt mijn tweede roman uit! Maar ik heb jullie hulp bij de omslag nodig. Lees waar 'de Kier' over gaat en stem op de omslag die jij het beste bij het boek vindt passen!

#

Glambtenaar Shantie Singh doet het allemaal

Interview Gers! Rotterdam - Het werk van Shantie Singh bij de gemeente gaat hand in hand met theaterwerk en een schrijfcarrière. Dat lijkt tegenstrijdig, maar juist door deze combinatie blinkt ze uit in wat ze doet. Inspiratie voor haar tweede roman De Kier kwam rechtstreeks uit haar bestuurlijke praktijk, en op de bühne bespreken zij en haar man de politiek met humor en kunstzinnigheid. Zachtaardig én gepassioneerd is ze, bloedserieus én goedlachs. Deze ambtenaar, artiest en auteur is niet in een hokje te stoppen.

#

Dappere vaders en rebelse dochters – opiniestuk Volkskrant

Mijn vader. Op het eerste gezicht een rustig persoon. Als je echt kijkt een van de meest dappere mensen die ik ken. Het inspireerde me tot het schrijven van dit stuk. Over dappere vaders en rebelse dochters.

#

Jurylid Anna Blaman Prijs – uitreiking stadhuis Rotterdam

Shantie Singh mocht als jurylid van de Anna Blaman Prijs het juryrapport uitspreken tijdens de bekendmaking van de winnaar.

#

Identiteit: ik ben meer Rotterdams dan Nederlands – column op Vers Beton

Ruim tien jaar is schrijfster en publicist Shantie Singh bezig met de zoektocht naar haar identiteit. Dat leverde niet alleen columns en opiniestukken op, maar ook een roman (Vervoering, uitgeverij De Geus, 2015) en de theatershow Talk-Theater.

#

Verfilming TalkTheater vertoond tijdens groot congres

De verfilming van het theaterstuk ‘Twee werelden – als liefde niet vrij kan zijn’ werd vertoond tijdens een groot congres in Groningen over zelfbeschikking, keuzevrijheid en eergerelateerd geweld. Een paar honderd bezoekers hebben de verfilming bekeken.

#

Vervoering besproken in Vlogboek op YouTube

In deze video bespreekt docent Jörgen de volgende drie boeken: Shantie Singh – Vervoering F. Bordewijk – Karakter Ton Anbeek – Vast.

#

Shantie Singh met Vervoering en TalkTheater in tv-uitzending

Shantie Singh in een speciale Divali-uitzending met presentatrice Tanja Jadnanansing waarin zij vertelt over haar passies en werkzaamheden

#

Shantie Singh in uitzending Hollandse Zaken

Als gastcolumnist schreef ik een verhaal over mijn vader en zijn worsteling met het verliezen van zijn baan. Ik kreeg veel positieve en ontroerende reacties op de column en was vlak daarna te gast in Hollandse Zaken. Bekijk het hier:

#

Interview rubriek Inspire – Pariksha Magazine

Shantie Singh: Schrijfster.Pasiksha_Inspire Kosmopolitische wereldburger. Geschiedenis. Barra’s. Bestuurskundige. Vervoering | Rapture. Echtgenote. Spoken Column. Citylife. Houdt van verhalen. Jazzdance, Showballet, Bollywooddans en Kathak. Combineert opinie graag met een vleug glamour & humor. Houdt van haar familie.

#

Sfeerimpressie eerste editie Talk-Theater

Vrijheid vanzelfsprekend? Lang niet altijd! Bekijk hier een sfeerimpressie van de eerste editie van Talk-Theater in het bomvolle Bibliotheektheater in Rotterdam.

#

Facebook stelt migrant en achterblijver voor nieuwe uitdaging

Facebook maakt het afscheid tussen migranten en achterblijvers minder absoluut, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, schrijft gastcolumnist Shantie Singh. ‘Het is de kunst om Facebook-communicatie vloeiend door te trekken naar het echte leven als je elkaar na lange tijd weer ziet.’

#

Gastcolumnist Volkskrant

De wereld van een schrijfnomade en een werkloze zestigplusser.

#

Ook sterke vrouwen krijgen klappen

Wat betekent het als liefde niet vrij kan zijn? In Rotterdam vertelde Oetra Gopal, wethouder in het hoge Noorden, onlangs haar relaas in een vol theater. Hoe ze op jonge leeftijd werd uitgehuwelijkt aan een man die ze niet kende. Het was geen vrijwillige keuze. Toch moest ze ermee doorgaan.

#

Interview Vers Beton: “Samen op het podium heeft iets magisch”

Haar creatieve kant, zijn voorliefde voor een goed gesprek. Met Talk-Theater gooien Shantie Singh en Munish Ramlal talkshow, theater, dans en literatuur op één grote hoop. Jasmine Foullani voelde hen aan de tand over deze nieuwe programmareeks.

#

Interview door Platform Jiya

Schrijfster, Columnist, Public Speaker & Bestuurskundige – interview door het mooie platform van Stichting Jiya

#

Interview Aicha’s Twaalf door Hassnae Bouazza

Shantie Singh is bestuurskundige, spreker, schrijver én danser. Ze debuteerde afgelopen november met haar roman ‘De Vervoering’ en maakte in januari haar entrée bij het leukste festival van Nederland,‘Writers Unlimited’, waar ze een prachtige Bollywooddans ten beste gaf. Op 30 april aanstaande presenteert ze haar debuutroman in Suriname.

#

Uitzending OHM – NPO 2

Op 30 en 31 mei een mooie uitzending van OHM op NPO2 waarbij de Hindoestaanse migratiegeschiedenis wordt belicht door de ontwikkeling van de kunst en cultuur in beeld te brengen.

#

Uitzending De Nachtzoen op NPO2

“In het tv-programma De Nachtzoen deelt een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Vijf minuten troost in roerige tijden, van maandag t/m zaterdag. Presentatie door Colet van der Ven.

#

Eerste reacties op debuutroman Vervoering

Hierbij een overzicht van de eerste recensies en reacties op mijn debuutroman Vervoering.

#

Interview door iamFasion

Twee weken geleden was de schrijfster Shantie Singh op bezoek bij Presilla en Soraya van iamFashion. Heb jij dit gemist? Geen Nood! Hieronder Kun je een kort verslagje lezen over het interview met Shantie .

#

Interview door De Scriptor – België

De Scriptor in Cover boekgesprek met…Shantie Singh. ‘Zo ken ik een gezin met drie broers waarin letterlijk drie continenten onder één dak wonen.

(C) Shantie Schrijft