Nieuwste boek 'Na de komma'

Het is bijna zover! Op zondagmiddag 23 juni 2024 wordt mijn nieuwste boek Na de komma gepresenteerd in Theater Zuidplein, Rotterdam. Over de boekpresentatie (vol voordrachten, muziek, en een speciaal gebouwde catwalk!) lees hier meer. 

Over Na de komma:

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. Ja, ruim 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar meteen begon het ronselen van contractarbeiders uit onder andere Brits-Indië als vervanging. Wat er in Suriname gebeurde ná het slavernijverleden mag ook niet vergeten worden. Op 5 juni 1873 kwam het eerste schip met contractarbeiders aan in Suriname, ook ruim 150 jaar geleden dus. In haar boek laat Shantie Singh zien hoe de koloniale mentaliteit toen standhield, en hoe dat voor de Hindostanen in Nederland tot op de dag van vandaag nog doorwerkt. 

Tweede roman 'de Kier' is uit!

Een spannende tijd is aangebroken: Na Vervoering is mijn tweede roman uit en er is inmiddels zelfs een tweede druk! De Kier is een politieke literaire roman en liefdesverhaal ineen. 

Over de wereld van de ambtenaren achter de ramen van het statige stadhuis. We volgen de jonge ambtenaar Uma. Hoe lastig het voor haar kan zijn om echt verschil te maken in de levens van kwetsbare vrouwen die lijden in stilte. Niet alleen door het krachtenveld op werk, maar ook door worstelingen in haar persoonlijke leven.

Steeds meer raakt dit met elkaar verweven. Hoe verder je komt in het verhaal, hoe meer het gaat over de kracht van vrouwen. De stille heldinnen. De verborgen vrouwen. De overlevers. Het gaat over de verborgen pijn in de grote stad, maar ook over de verborgen kracht áchter het verborgen leed.

Mijn debuutroman Vervoering

In 2015 heb ik mijn debuutroman Vervoering uitgebracht. Mijn voorouders komen uit India, mijn ouders uit Suriname, en ik ben geboren in Almelo. Deze multiculturele en gelaagde achtergrond heeft mij gevormd tot wie ik vandaag de dag ben. Je geschiedenis mag er zijn, die is ook waardevol. Ook de Indiase en Surinaamse onderdelen. Ik besloot research te doen naar mijn achtergrond en de reis van mijn voorouders vanuit India naar Suriname en heb dit opgeschreven in de roman Vervoering. Fictie, maar gebaseerd op mijn eigen indrukwekkende familiegeschiedenis.

Vervoering gaat over de achttienjarige Ramdew die in 1912 per schip India naar Suriname reist. Hij is geronseld om als arbeidskracht op een suikerplantage te werken. De bazen slagen er niet in om de even koppige als charismatische jongeman te breken. Dromen, verhalen, rechtvaardigheidsgevoel en de liefde houden Ramdew op de been. Hij wordt een man met aanzien in de Hindoestaanse gemeenschap, de stamvader van generaties bijzondere mensen die onder alle omstandigheden houvast hebben aan hun dromen en verhalen. Ook, of juist, degenen die naar Nederland vertrekken.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij De Geus via deze link.

(C) Shantie Schrijft