Nieuwe roman 'de Kier'
Een spannende tijd is aangebroken: Na Vervoering is mijn tweede roman uitgegeven en inmiddels is er zelfs een tweede druk! De Kier is een politieke literaire roman en liefdesverhaal ineen. Over de wereld van de ambtenaren achter de ramen van het statige stadhuis.
De Kier is een geëngageerde roman en liefdesverhaal ineen. We volgen hierin de jonge ambtenaar Uma die in Rotterdam het verschil wil maken in de levens van kwetsbare vrouwen die onzichtbaar zijn voor de buitenwereld. Bij het realiseren van die ambitie stuit ze op tegenstand in de politiek.
Collega-ambtenaren laten haar vallen en zelfs vrouwen die in feite hetzelfde doel nastreven zitten haar dwars. Ook de worsteling om in haar persoonlijke leven de vrijheid te krijgen voor het maken van eigen keuzes en een onmogelijke liefde maken het haar moeilijk overeind te blijven.
De Kier is vooral een roman die gaat over de kracht van vrouwen. De stille heldinnen. De verborgen vrouwen. De overlevers. Het gaat over de verborgen pijn in de grote stad, over de kracht áchter het verborgen leed.
Wil je een gesigneerd exemplaar? Stuur dan een e-mail naar info@shantiesingh.com of neem contact op via deze link. Ik signeer dan het boek en boekhandel Van Gennep stuurt het per post en de factuur per e-mail naar u toe!
Theatrale lezing van De Kier!
Speciaal voor de Haagsge vrouwendagen heeft Erna van den Berg (Het Nationale Theater) de roman De Kier van schrijver Shantie Singh bewerkt. Een indringend verhaal dat zich afspeelt in Rotterdam (maar net zo goed achter Haagse voordeuren had kunnen afspelen).
In de theaterversie staan drie vrouwen centraal. Deze wordt vooraf opgenomen en tijdens het online event met live voor- en nagesprek vertoond. De tekst wordt gelezen door vrouwen uit diverse gemeenschappen van Den Haag en onze actrice Mariana Aparicio Torres.
Lezersreacties en recensies De Kier
Wat een prachtig boek heb je geschreven! Ontroerend, meeslepend, spannend. Mooi ook hoe de verschillende personages ieder een volstrekt geloofwaardige eigen persoonlijkheid hebben met bijbehorende gedachtewereld en taalgebruik.
- Diana Tjin-A Cheong - auteur
Ik werd gegrepen en glipte “De Kier” binnen. Ik werd een personage en beleefde het verhaal. Dankjewel voor het schrijven van een roman waarvan jezelf aangeeft dat het gaat over de kracht van vrouwen, de stille heldinnen, de verborgen vrouwen en vooral de overlevers. Prachtig geschreven! Ik hoop dat het veel gelezen zal worden. Een boek die maatschappelijk vraagstukken draagt en die je door een verhaal voelbaar en begrijpbaar hebt gemaakt en verder brengt.
- Oetra Gopal - wethouder
Wanneer je het boek opent en begint te lezen, kun je niet anders dan doorgaan. Het is een super spannend verhaal over een vrouw als jij en ik.
Is niet iedere vrouw een (verborgen)heldin? Heeft niet iedere vrouw een buurvrouw, collega of nichtje met een verborgen verhaal? Een schrijnend verhaal. Of ben jij zelf, (semi-geslaagde vrouw), misschien degene met dit verborgen verhaal? Lezen! Deze mooie, niet alledaagse roman. Over sterke vrouwen, politiek, empathie, tolerantie én (ongezonde) tradities.
- Nienke Gielen – schrijfster
Helaas Shantie…ik heb je boek al uit! Ik heb er zo van genoten, de verhalen hielden mij bezig. Elk uniek en anders…het verhaal van Asha raakte mij het meest. Vrouwenrechten waar ik als burger voor een andere burger keihard voor wil werken. Het mooiste van alles, jij hebt er drie jaren over gedaan om dit fantastische mooie boek te schrijven en ik heb het in drie dagen versleten – het smaakt naar meer!
- Charischa Gayadien – freelance columnist
Jouw verhaal delen?
Heb je het boek De Kier gelezen en wil je jouw verhaal delen? Wat vond je van het boek en wat heeft jou geraakt? Wie is jouw stille heldin in het boek? Of ken je een stille heldin in het echt? Misschien ben je zelf een stille strijder, een overlever, een verborgen vrouw.
Wil je jouw verhaal delen of gewoon even praten met iemand die naar je luistert? Stuur me een berichtje via info@shantiesingh.com of door het contactformulier in te vullen >
Stille heldinnen Boekenclub
Ook kan je je opgeven voor de Stille Heldinnen Boekenclub – kleine sessies met andere lezers en stille heldinnen die willen praten over het boek en/of hun eigen verhaal.
Ontdek je superkracht - Een van de onderwerpen die we bespreken bij de Stille Heldinnen Boekenclub
Iedere vrouw, ieder mens, heeft een speciale soort superkrachten om een zware situatie te kunnen overleven. Asha had haar verbeeldingskracht en dit heeft haar geholpen om overeind te blijven en uiteindelijk naar oplossingen te zoeken. Wat is jouw kracht? Wat of wie zorgt ervoor dat je doorzet en op je benen blijft staan elke dag weer? Dit kunnen dingen, mensen maar ook gedachten zijn.
Geef je ook op voor de Stille heldinnen Boekenclub via info@shantiesingh.com of door het contactformulier in te vullen >
Aanleiding schrijven roman De Kier
Ik heb veel verhalen mogen horen de afgelopen jaren. In mijn werk. Maar ook daarbuiten zag en hoorde ik veel. Over sociale druk en controle, opvattingen over hoe een vrouw zich moet gedragen, beklemming, onderdrukking, eergerelateerd geweld, huwelijksdwang, verborgen vrouwen die onder dwang van echtgenoot of schoonfamilie heel geïsoleerd leven. En, ja, ik zag en ik hoorde veel pijn. Over verborgen leed in de drukte van de stad Maar wat me verraste: ik zag ook een enorme kracht. Die me raakte, me ontroerde. Eigenlijk was dat wat me niet meer losliet. Slachtoffers ja, maar vooral overlevers. Ik zag de enorme complexiteit. Maar wat ik ook zag was universaliteit. Er zijn zoveel vrouwen die worstelen op zoveel levels. Van wat voor etniciteit of religie dan ook. Allemaal strijders. En zoveel van hun strijd is onzichtbaar. En door dat alles wist ik het, er moet een boek komen.
Het lot van een verborgen vrouw in Rotterdam raakte mij een paar jaar geleden diep toen ik er voor het eerst over hoorde. Zo diep dat het me niet meer losliet. Daar is een hele roman uitgegroeid. Het boek is fictie, maar geïnspireerd door de werkelijkheid. In het boek zitten echte verhalen en stemmen tussen de regels en woorden door verweven. Iedere dag weer ben ik dankbaar dat ik de eer heb gehad om zoveel overlevers te mogen kennen, te mogen spreken en luisteren naar hun woorden.
Verhaal achter de titel
De Kier is een gelaagde, geëngageerde roman en liefdesverhaal ineen. Dat geldt ook voor de titel. We kijken door een kier naar verborgen kanten van de stad. En we zien vrouwen die door hun isolatie de werkelijkheid bekijken door een kier. Het boek geeft een inkijkje in verschillende werelden die we pas echt zien als we beter kijken: het werk van ambtenaren achter de statige ramen van het stadhuis, de levens van sterke vrouwen aan de buitenkant, die van binnen eigenlijk strijden, de levens van verborgen vrouwen die als je beter kijkt over zoveel kracht bezitten, het leven van een anonieme kunstenaar en wereldverbeteraar, en een kwetsbaar meisje dat eigenlijk een superheld is.
Beschrijving De kier
De Kier is een Rotterdams epos over stille heldinnen in de grote stad. We volgen in het verhaal de jonge ambtenaar Uma die in Rotterdam het verschil wil maken in de levens van kwetsbare vrouwen die onzichtbaar zijn voor de buitenwereld. Bij het realiseren van die ambitie stuit ze op tegenstand in de politiek. Collega-ambtenaren laten haar vallen en zelfs vrouwen die in feite hetzelfde doel nastreven zitten haar dwars. Ook de worsteling om in haar persoonlijke leven de vrijheid te krijgen voor het maken van eigen keuzes en een onmogelijke liefde maken het haar moeilijk overeind te blijven. De Kier is vooral een roman die gaat over de kracht van vrouwen. De stille heldinnen. De verborgen vrouwen. De overlevers. Het gaat over de verborgen pijn in de grote stad, over de kracht áchter het verborgen leed.
Rotterdam is mijn muze
Rotterdam is mijn muze. Sinds ik hier ben komen studeren en wonen en liefhebben, fascineert deze stad mij. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ik op de stad lijk, in haar anders-zijn, dynamiek en constante drang tot bewegen en ondernemen, zonder dat alles per se lukt en zonder ooit aan te willen komen. Een roman schrijven over wat zich afspeelt in deze stad, is een droom. En dan niet alleen kijken naar de glooming-&-booming-kanten van de stad, maar ook naar de meer verborgen kanten. Daar kan veel pijn zitten, maar ook zoveel kracht. Schoonheid en strijdlust op onverwachte plekken. Het is een kwestie van anders kijken naar vertrouwde plekken in deze stad; je ontdekt dan zo veel meer dan je had kunnen dromen.
De stad heeft me ook geholpen. Gedurende het schrijfproces werd mijn nachtmerrie werkelijkheid: ik liet mijn laptop vol aantekeningen en mijn nieuwe roman in de metro liggen en ik had geen goeie back-up gemaakt. Al mijn werk zou weg zijn door zoiets stoms. Dankzij de snelle actie van mijn man Munish Ramlal, de RET-medewerker aan de telefoon en de RET-machinist vond ik mijn laptop gelukkig weer terug. Ik ben nog steeds opgelucht en dankbaar. Een modern stadssprookje dat zelfs nog in het Algemeen Dagblad belandde.
De stad is veel meer dan een decor in het boek. De stad is als het ware zelf ook een soort superheld. Met gewone mensen, soms ook onzichtbaar, die eigenlijk superhelden zijn als je beter kijkt. En dan in de vorm van stadsnomades. Als je maar goed kijkt. Mijn hele boek is eigenlijk een pleidooi voor kijken, echt kijken, en luisteren, echt luisteren.
In het algemeen dagblad werd De Kier omschreven als een Rotterdams epos over stille heldinnen, en dan vond ik eigenlijk wel heel erg mooi.