Na de komma.

Hindostanen en de erfenis van het kolonialisme.

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. Shantie Singh vult de rest van de zin vast in: ja, 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar een nieuw hoofdstuk van het koloniale verhaal begon: het ronselen van contractarbeiders uit onder meer Brits-Indië (het huidige India en Pakistan) ter vervanging van de slavenarbeid, om zo de plantages in Suriname draaiende te kunnen houden.

Wat er in Suriname gebeurde ná het slavernijverleden mag niet vergeten worden. Op 5 juni 1873 kwam het eerste schip met contractarbeiders aan. Shantie Singh laat zien hoe de koloniale mentaliteit standhield, en hoe dat voor de Hindostanen in Nederland tot op de dag van vandaag nog doorwerkt. Daarbij werpt ze licht op de helden, verzetsstrijders, pioniers en feministen van deze geschiedenis. Na de komma is een gepassioneerd en persoonlijk pleidooi voor meer erkenning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland.

Op zondagmiddag 23 juni 2024 presenteerde ik mijn nieuwste boek op feestelijke wijze in Theater Zuidplein, Rotterdam! Het boek, Na de komma. Hindostanen en de erfenis van het kolonialisme, is een persoonlijk pleidooi voor meer erkenning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland. Tijdens de presentatie werd niet alleen het boek gepresenteerd, maar waren er voordrachten, muziek én scheen ik letterlijk een licht op de pioniers, strijders en feministen uit de Hindostaanse gemeenschap door middel van een tien meter lange literaire catwalk! 

Na de komma is beschikbaar in jouw lokale boekhandel en online te bestellen. Op NieuwWij publiceerde Shantie een voorpublicatie van het boek.

Na de komma Shantie Singh

Anderen over Na de komma

Dankbaar dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het boek waarin ik dieper inga op de thema’s intergenerationeel trauma, suïcide, uitsluiting en de gevolgen daarvan voor je bestaansrecht.


Shielta Ramautarsing

Heel interessant om verhalen van verzet te lezen van moedige vrouwen en mannen. Van harte aanbevolen!

- Ida Overdijk

Literaire catwalk

De boekpresentatie van Na de komma werd feestelijk gevierd door middel van voordrachten, interviews, muziek en een speciaal gebouwde literaire catwalk van tien meter lang! Op deze catwalk zette Shantie de pioniers, helden en feministen uit Na de komma en de Hindostaanse community letterlijk in de spotlight.

Wil jij ook een literaire catwalk op jouw evenement? Neem dan contact op met Shantie!

Anderen over de literaire catwalk

Onlangs mocht ik een bijzonder moment delen met mijn moeder en dochter op de literaire catwalk van Shantie Singh ter ere van haar boekpresentatie "Na de komma" [...]. Zowel mijn moeder als ik zijn geïnterviewd voor het boek over ons community organizing werk. Het was heel speciaal om met drie generaties op het podium te staan en onze verbinding met onze voorouders en gemeenschap zo samen te vieren.

- Pravini Baboeram

(C) Shantie Schrijft