Her (s)tories

De theatervoorstelling Her (s)tories is een ode aan de vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis. Schrijvers, dichters en performers vertellen de verhalen van de pioniers, strijders en feministen van toen, ieder op hun eigen wijze. Deze verhalen vormen een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis, maar ontbreken in de geschiedenisboeken en daardoor ook in het collectieve geheugen. Deze voorstelling brengt daar verandering in.

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. Ja, 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar daarna begon een nieuwe bladzijde van het koloniale verleden: het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië. En dat betekende de start van de Hindostaanse migratiegeschiedenis.

De helden, verzetsstrijders, pioniers en feministen van toen verdienen onze aandacht. Vooral de verhalen van de vrouwen uit deze geschiedenis – die nog het meest verborgen zijn gemaakt en gebleven – verdienen een podium. Schrijver, presentator en verteller Shantie Singh gaat in Her (s)tories samen met schrijvers, dichters en performers uit de Hindostaanse gemeenschap, die ook absoluut meer zichtbaarheid verdienen, op zoek naar de verhalen van deze vrouwen.

Her (s)tories op televisie!

In aanloop naar de theatervoorstelling Her (s)tories liep de NTR een paar weken mee met het proces en onze voorbereidingen:

“In de special Her Stories - Een ode aan onze voormoeders wordt initiatiefneemster en schrijfster Shantie Singh gevolgd in haar reis en voorbereiding naar een gelijknamige voorstelling over stille heldinnen en brengt op deze manier een ode aan de vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis.

Met excuses voor het slavernijverleden erkende de Nederlandse overheid het einde van de slavernij 150 jaar geleden. Echter markeerde dit niet het einde van het koloniale verleden, maar eerder het begin van een nieuwe bladzijde: de Hindostaanse migratiegeschiedenis.

Deze verhalen, met name die van de vrouwen - die vaak over het hoofd worden gezien - vormen een cruciaal maar vergeten deel van de Nederlandse geschiedenis. Het is tijd om deze verhalen, die tot nu toe verborgen zijn gebleven, een welverdiend podium te geven.”

Zondag 28 januari om 16.25 uur op NPO 2 !

De voorstelling is geweest!

 

Op 12 januari was het moment daar: de voorstelling van Her (s)tories. De zaal zat vol en het ene indrukwekkende verhaal na het andere kwam voorbij. Wat was het een prachtige avond! Geniet hieronder nog even na van de foto's!

(C) Shantie Schrijft