Portret van Dolle Kavita Shalini Shines

Illustraties: Nazrina Rodjan van Hiden Lion Studio

Kan je jezelf kort omschrijven?Shalini Shines.jpg

Mijn naam is Shalini Shines en ik ben afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) als vocaliste. Ik ben werkzaam als Vocal Coach, Zumba, Bachata en Kompa dansinstructeur. Verder ben ik ook druk bezig met opbouwen van een Kompa community hier in Nederland genaamd : ‘Kompa Lovers The Netherlands’. Kompa is een muziek en dansstijl uit Haïti wat nog onderbelicht is in Nederland en het is mijn doel om Kompa zoveel mogelijk te promoten!


Wat drijft jou in het dagelijks leven?

Wat mij het meest drijft op dit moment is het promoten en leren van Kompa. Ik was altijd zo zoekende naar het gene dat voor mij was en vond nergens echt rust in. Ik had voor vele dingen wel motivatie maar nooit een sterke drive. Maar dat veranderde allemaal vorig jaar in augustus. Ik kwam toen voor het eerst in aanraking met Kompa en wist ook gelijk dat dat het voor mij was. Dit kwam voornamelijk omdat deze muziek voelt als een meditatie vorm die voor mij werkt en waarbij mijn sensualiteit helemaal naar boven komt. Het past bij mijn levensstijl en bij mijn karakter.

Welke verandering wil je zien in de wereld?

De verandering die ik graag zou willen zien in de wereld is dat vrouwen zich vrijer en veiliger voelen in de maatschappij. Met vrijer bedoel ik dat vrouwen zich niet meer laten onderdrukken door o.a. hun omgeving, culturele tradities en dat ze de beste versie van zichzelf worden door meer te luisteren naar hun eigen innerlijke stem. En met veiliger bedoel ik dat vrouwen veilig over straat kunnen zonder zich de hele tijd bedreigd te voelen door mannen. Ook ik maak het wekelijks mee, achtervolgingen, nageroepen worden, geïntimideerd en dit is iets wat moet stoppen. Seksuele intimidatie is iets waar wij vrouwen bijna dagelijks mee te maken krijgen.
 

Als iemand tegen jou zegt: feminisme en emancipatie zijn achterhaald, want tegenwoordig heeft iedereen gelijke rechten, wat zeg je dan tegen die persoon?

Dan zeg ik tegen de persoon dat hij of zij heel voorzichtig moet zijn met zogenaamde feiten op tafel leggen zonder onderzoek te hebben gedaan. Ik zou de persoon in kwestie eerder willen prikkelen zodat hij of zij zelf gaat nadenken. Ik probeer heel erg zuinig te zijn met mijn energie. Want sommige mensen hebben een deur voor een kop met een hardnekkig slot erop die ze zelf graag gesloten willen houden. Als ik voel dat iemand open staat voor een discussie of mijn mening dan deel ik wel altijd.
 
Wat is het meest heftige wat je zelf hebt meegemaakt, of wat je iemand anders hebt zien gebeuren als het gaat om aantasting van zelfbeschikking, veilig thuis, keuzevrijheid, mensenrechten, vrouwenrechten, etc?

Het meest heftige wat ik zelf heb meegemaakt heeft te maken met eerkwestie. Toen ik een Surinaams Creools vriendje had werd ik verstoten door mijn familie. Dit wens ik echt geen enkele vrouw toe. Maar het is wel het beste wat ik heb kunnen doen. Want vanaf dat moment leerde ik echt voor mezelf te kiezen en dat heeft mijn leven onwijs gevormd op een positieve en empowerende manier.


Welke ‘Dolle Kavita’ van voorgaande generaties wil jij hier graag onder de aandacht brengen, omdat haar kracht, struggles, prestaties meer spotlights verdienen door de betekenis ervan voor vrouwen en meiden van nu?’

Ik zou graag Santoecha Rangai nog meer onder de spotlights willen hebben. Zij is niet bang en durft altijd haar stem te laten horen. 
Het is tijd dat we voor elkaar opkomen en stoppen met zwijgen. Als je opkomt voor 1 vrouw dan kom je op voor alle vrouwen. En dat is wat Santoecha doet!

Welke verborgen parel of welk ander geluid wil je nog meer onder de aandacht brengen? (kan van alles zijn: een persoon, een boek, een film, etc).

Klinkt misschien heel cliché dat ik er weer over begin. Maar als men Kompa nog niet kent dan is dat wel een groot gemis. Ik zou iedereen willen oproepen om de muziek en dansstijl te checken. Als je deze muziek voelt zal het je leven echt veranderen. En voor onze Surinaamse Hindustaanse vrouwen. Wij zijn opgegroeid met zoveel muziekstijlen. En Kompa hebben we ook gehoord toen we jong waren. Alleen zijn we ons daar niet bewust van. Bijna alle Hindustanen om me heen voelen zich binnen 1 seconden verbonden met Kompa als ik het ze laat horen. Kompa is de voorloper van Zouk en Kizomba! Check mijn community Kompa Lovers NL op instagram, Facebook Youtube en laat je verassen!
 
Wat is je belangrijkste les of advies aan (jonge) vrouwen van nu?

Mijn belangrijkste advies aan vrouwen van nu is dat ze echt moeten doen in het leven waar hun hart sneller van gaat kloppen en waar hun ogen van gaan stralen. Je zult zien dat je meer energie krijgt en je mentale gezondheid daarop vooruit gaat. En geniet van je schoonheid en sensualiteit. Bewonder jezelf elke dag weer en laat niemand je vertellen dat je niet goed genoeg of mooi genoeg bent! Because you are!

Rolmodel:Rolmodel Shalini_Deborah Cameron .jpg

Mijn rolmodel is Deborah Cameron ook wel (DeeDee) genoemd.
Toen ik haar voor het eerst zag voelde ik gewoon heel sterk dat deze vrouw grote dingen zal doen. Ze is een prachtige verschijning, heeft een sterke energie, veel charisma en is de grappigste vrouw die ik ooit heb ontmoet. Als zij me laat lachen dan lach ik echt. Als je dat bij me kan losmaken dan je sowieso een heldin voor me. En het maakt niet uit wat ze doet. Ik heb haar zien hosten, coachen, jongeren supporten, dansen etc. Alles wat ze doet is subliem en doordacht. Het is haar energie, ik kan het niet goed op papier neerzetten. DeeDee is een vrouw die je zelf moet ervaren.

En iedere keer als  ik haar zie dan denk ik, had ik jou maar eerder ontmoet toen ik jong was en erg zoekende. Als ik me door haar had laten coachen dan weet ik zeker dat ik een nog sterkere vrouw was geweest die ik nu ben. 


 

Lees hier meer over de Dolle Kavita's

(C) Shantie Schrijft