Fixdit podcast over Bea Vianen.

Rijst met badjie, pommerak, sappotille, manje. Het taalgebruik van Bea Vianen is geen ABN, het is een Nederlands dat herkenbaar is voor Surinamers, er klinkt Sarnami in door, het Surinaams Hindostaans, voor mij een feest van herkenning. Ook kwiekwie komt voor in haar debuutroman, het beroemde visgerecht dat ik leerde kennen als klein meisje op familiebezoek in Suriname.”

Zo begint de nieuwe Fixdit-podcast over niemand minder dan romancier en dichter Bea Vianen, waarvoor ik de introductie mocht inspreken. In deze podcast bijzondere aandacht voor haar debuutroman “Sarnami, hai”, een aangrijpende roman over een opgroeiende jonge vrouw in de jaren vijftig in Suriname. Dit boek verscheen in 1969 en was de eerste roman van een Surinaamse schrijfster bij een Nederlandse uitgeverij. De podcast is live opgenomen als onderdeel van literair festival Poetry at Sea in Manta Beach in Scheveningen.

 

Wat fantastisch dat deze bijzondere auteur zo terecht weer helemaal in de spotlight staat en wat geweldig dat ik onderdeel mocht zijn van deze podcast. Het was zo fijn om samen te werken met mijn briljante Fixdit-collega Jannah Loontjens. Ook heb ik weer veel nieuwe dingen geleerd en gehoord in het gesprek met Radna Fabias en Michiel van Kempen.

 

Dit is echt een musthear. Dus beluister snel de hele aflevering via onderstaande link!

 

(C) Shantie Schrijft