Voorstelling Her (s)tories 12 januari, Theater aan het Spui!

 

De theatervoorstelling Her (s)tories is een ode aan de vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis. Schrijvers, dichters en performers vertellen de verhalen van de pioniers, strijders en feministen van toen, ieder op hun eigen wijze. Deze verhalen vormen een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis, maar ontbreken in de geschiedenisboeken en daardoor ook in het collectieve geheugen. Deze voorstelling brengt daar verandering in.

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. Ja, 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar daarna begon een nieuwe bladzijde van het koloniale verleden: het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië. En dat betekende de start van de Hindostaanse migratiegeschiedenis.

De helden, verzetsstrijders, pioniers en feministen van toen verdienen onze aandacht. Vooral de verhalen van de vrouwen uit deze geschiedenis – die nog het meest verborgen zijn gemaakt en gebleven – verdienen een podium. Schrijver, presentator en verteller Shantie Singh gaat in Her (s)tories samen met schrijvers, dichters en performers uit de Hindostaanse gemeenschap, die ook absoluut meer zichtbaarheid verdienen, op zoek naar de verhalen van deze vrouwen.

 

Credits

met o.a. Shantie Singh, Raj Mohan, Nazrina Rodjan, Rubaina Bhikhie, Shailesh Bahoran, Angel Aruna, Pravini Baboeram en Tanja Jadnanansing

(C) Shantie Schrijft